WHAT IF infograafik – 2023 kinnisvarahinnad Tallinnas

9. jaanuar 2024

Vaatame üle ja tõmbame kokku 2023 elukondliku kinnisvara turu.

Värsked detsembri andmed annavad aasta teises pooles stabiilselt madalal podisenud turuaktiivsusele hoogsama lõppakordi. Tallinna keskmise tehinguhinna üle 5-protsendilist tõusu seletab aktiivne uusarenduste üleandmine. Uude aastasse jäetud tehingute 2% suurem käibemaks oleks arendajatel tulnud endal kinni maksta.

Tehinguaktiivsus on olnud kõrgem detsembris ka eelmistel aastatel. Et hinnata adekvaatselt viimaste kuude keskmist tehingute arvu ja pikaajalisemat trendi, tuleb jälgida, kui järsult langeb aktiivsus jaanuaris.

Endiselt on korteritehinguid võrreldes eelmise aastaga vähem ja tuleb jälgida signaale intressimäärade võimalikust langetamisest, mis annavad ostjale julgust laenu võtta.

Saame jätkuvalt korrutada kõigile turuosalistele, kui oluline on positsioneerida end turul väga hästi läbimõeldud ja täpselt hinnastatud toodetega. Otsuseid kaalutakse pikemalt ja lisaväärtusi ja energiatõhususe näitajaid analüüsitakse põhjalikumalt – määravaks on õige product-market fit antud piirkonnas. Eksimused toote või hinna kujundamisel võivad tähendada oluliselt pikemaid müügiperioode või survet hinnas alla tulla.

Ees on töine ja põnev aasta!
Kui suuremaid raputusi finantsturul või geopoliitikas ei tule, on võimalik turul end taas käima tõmmata ning 2025. aastale läheme vastu juba tugevamal noodil.

Kinnisvarahinnad Tallinnas

2022 vs 2023

kinnisvarahinnad Tallinnas
kinnisvarahinnad Tallinnas

Korteritehingute arvud Tallinnas

2022 vs 2023

kinnisvarahinnad Tallinnas
kinnisvarahinnad Tallinnas

Vaata ka WHAT IF varasemaid turuanalüüse!

Andmed: Maa-amet