36. nädal meedias: ülevaade ehituse ja kinnisvara uudistest

7. september 2024

Võtame nädala uudised lühidalt kokku

Jagame meediaülevaate rubriigis kureeritud sisu ehk kokkuvõtteid valdkonna uudistest, trendidest ja arvamustest. Läbivad teemad on kinnisvara, ehitus, jätkusuutlikkus, ESG ja AI ning sisu on koondatud nii Eesti kui välismaa meediast. Kui soovid jagada oma tagasisidet või ettepanekuid uue rubriigi sisu või vormi kohta, siis kliki siia ja saada see meile!


Kinnisvarauudised: Estconde alustab kõrghoonega Kunstiakadeemia krundil

Tallinna Kaubamaja vastas, endisel Eesti Kunstiakadeemia krundil, arendab Estconde Invest A-klassi büroohoonet, mille ehituse viib läbi Merko. 27 maapealse ja kahe maa-aluse korrusega hoone, nimega City Plaza 2, hõlmab 21 000 ruutmeetrit pinda ning sellele paigaldatakse 2000 ruutmeetrit päikesepaneele. Projekti maksumus ilma käibemaksuta on 64,3 miljonit eurot. Hoone valmimine on planeeritud 40 kuu jooksul. Krundil asus varem Eesti Kunstiakadeemia peahoone, mis lammutati ja mille asemel algselt plaaniti ehitada uus õppehoone, kuid see ei leidnud naabrite heakskiitu.
 
 

Kinnisvarauudised: Kortermaja renoveerimisest võib kujuneda miljoniprojekt

Riik eraldas eelmisel aastal kortermajade renoveerimiseks 80 miljonit eurot, kuid korteriühistu juhatuse koormus on endiselt suur, kuna projektijuhtimine on muutunud keeruliseks ja mahukaks. SEB ärikliendi müügijuhi Riho Treumuthi sõnul võivad renoveerimisprojektid ulatuda 1,1 kuni 2 miljoni euroni. Eriti aktiivsed on taotlused Lõuna-Eestis. Renoveerimisprojektide juhtimisel on tähtis järgida struktureeritud lähenemist, sealhulgas eelarve koostamist ja laenutaotluse protsessi.
 
 

Kinnisvarauudised: Arendajad prognoosivad Peetri asula tulevikku

Peetri asula arendust nähakse kiirelt kasvavana, eriti võrreldes Tallinna aeglaste planeerimisprotsessidega. Everaus Kinnisvara ja Reterra esindajad ennustavad järgmise viie aasta jooksul piirkonna tugevat linnalist arengut. Peetri populaarsust toetavad tipptasemel infrastruktuur, uued koolid ja lasteaiad ning laienevad teenused. Everaus Kinnisvara planeerib Peetri piirkonnas suured elamu- ja äriprojektid, pakkudes tulevikus üle 500 uue kodu ja 70 000 ruutmeetrit äripinda. Reterra Raemõisa arendus lisab 2027. aastaks 300 uut korterit. Mõlemad arendajad rõhutavad Peetri ühenduste parandamist Tallinnaga, sealhulgas trammiühenduse loomise võimalust.
 
 

Ehitusuudised: Kuressaarde rajavad esimese A-klassi kortermaja väikeettevõtjad

Kuressaare vanalinna ja lossipargi äärde ehitatakse Saaremaa esimene A-energiaklassi kortermaja. 18 korteriga ja ligi 4 miljonit eurot maksva projekti tööd algavad sel sügisel. Kolmekorruselisel hoonel on lift ning korteritel suured rõdud ja terrassid. Arendusjuhi Mart Tammoja sõnul asendatakse olemasolev 1960ndatel ehitatud hoone uuega, mis sobitub paremini ajaloolise miljööga. Projekti juhivad T7Arendus OÜ ja Comforthome OÜ.
 
 

The Economist: Clean Energy’s Next Trillion-dollar business

Maailma elektritootmise dekarboniseerimine vajab enamat kui päikesepaneelid ja tuuleturbiinid, mis sõltuvad päikesepaistest ja stabiilsest tuulest. Võrguskaala energiasalvestus pakub lahendust sellele ebaregulaarsuse probleemile, kuid seda on praegu liiga vähe.  Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) hinnangul tuleb globaalse patareisalvestuse maht suurendada praeguselt alla 200 gigavatilt 2023. aastal enam kui teravatiseni aastaks 2030 ja peaaegu 5 teravatiseni aastaks 2050, et saavutada neto-null heitkogused. Patareide hinnalangus ja uued keemilised lahendused, nagu naatriumioonpatareid, toetavad kiiret kasvu. Turu maht võib ulatuda 1–3 triljoni dollarini aastaks 2040. Hiina domineerib tootmises, kuid ülepakkumine võib viia hinnalanguseni ja konsolideerumiseni.
 
 

The Economist: New tech can make air-conditioning less harmful to the planet

Kliimamuutuste tõttu kasvab õhukonditsioneeride kasutus, mis aitab säästa elusid ja suurendada tootlikkust, kuid toob kaasa suure energiatarbimise ja CO2 heitkogused, mis ületavad lennundustööstuse taseme. Uued tehnoloogiad, nagu Transaera ja Trellis, vähendavad energiat ja niiskuse eemaldamise kulusid. Transaera süsteem kasutab metal-organic frameworks (MOF) katet, mis vähendab energiatarbimist 40%, samal ajal kui Trellis kasutab selektiivset membraani õhu filtreerimiseks. Samuti vähendavad mõned ettevõtted, nagu Blue Frontier ja Nostromo, jahutussüsteemide energianõudlust ja keskkonnamõju, vähendades külmutusainete kasutamist ja energiatarbimist. 
 
 

Knight Frank: Meeting the Commercial Property Retrofit Challenge 

Suurbritannias on 70% äripindadest energiatõhususe reitinguga EPC C või madalam, mis seab need 2030. aastaks üürimiskeeldu ohtu, kui kehtestatakse uued nõuded EPC B saavutamiseks. Suured rahvusvahelised ettevõtted nõuavad üha enam kõrgeid jätkusuutlikkuse standardeid, samas kui teised, näiteks haridusasutused, on seni seadnud sellele väiksema rõhu. Hetkel on 43% Londoni professionaalsete üüriettevõtete poolt üüritavatest kontoripindadest saavutanud vähemalt BREEAM ‘Outstanding’, ‘Excellent’ ja/või EPC A reitingu. Veel 30% pindadest on vähemalt EPC B või BREEAM ‘Very Good’ tasemel. 
 
 

Knight Frank: European Lifestyle Report

2024. aasta, mida peetakse ajaloo suurimaks valimiste aastaks, toob kaasa palju poliitilisi ja maksumuudatusi, mis mõjutavad kinnisvaraturge ja raha liikumist. Rikastel inimestel on geopoliitiliste probleemide ja uute poliitikate tõttu tekkinud vajadus kolida soodsamatesse riikidesse, nagu näitas ka 2022. aastal 1,5 miljardi Šveitsi frangi kiire väljavõtmine Credit Suisse’ist. Henley & Partners ennustab, et 2024. aastal kolib rekordarv miljonäre – 128 000, ületades 2023. aasta 120 000 rekordi. Mõned riigid on selle tõttu muutnud oma rahalisi stiimuleid, et kontrollida rikaste välismaalaste suurt sissevoolu.

Link originaalartiklile