Uute hoonete ESG eesmärgid ja rakendamine: regulatsioonid ja investorite ootused

12. september 2024

Nii regulatiivsed nõuded kui suurem teadlikkus ESG-st toovad kaasa kasvava nõudluse projektide ja hoonete järele, kus ESG on prioriteetne. 

Aga kuidas ESG-d praktikas rakendada? 

Kuidas arendaja või investorina ESG eesmärke püstitada ja ESG-ga projekti erinevates etappides töötada?

ESG aruandlust võib võrrelda majandusaasta aruandega. Majandustulemuste asemel keskendub ESG aruandlus sellele, kuidas ettevõte toetab “jätkusuutlikku lõpptulemust”, mida mõõdetakse keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimismõõdikutega. 

Kui me räägime ESG-st seoses kinnisvaraprojektiga, siis räägime keskkonna- ja sotsiaal- ja juhtimisega seotud aspektidest, mida kõik arendusega seotud osapooled saavad positiivselt mõjutada. 

Kuna ESG sõltub usaldusväärsetest andmetest, on see kolmas – äriühingu juhtimise mõõde (governance) – ülioluline. Kinnistu omaniku ülesanne on teha vastavad andmed kättesaadavaks, et neid saaks nii siin ja praegu kui tulevikus mõõta ja hinnata.

 

ESG kui müügiargument

 

Kuna ESG ei ole lihtsalt trend, vaid peegeldab tänapäeva tarbijate ja investorite prioriteete, on arendajal võimalus lisaks vastavusele saavutada jätkusuutlikkuse strateegiaga konkurentsieelis. ESG võimaldab näidata oma positiivset mõju keskkonnale, ühiskonnale ja ettevõtte juhtimisele, mis aitab tõsta ettevõtte mainet, brändilojaalsust ja luua usaldust sidusrühmadega.

 

ESG väljakutsed kinnisvaraarenduses 

 

Paljud asjad on muutumas või pole veel täpselt määratletud. Aga isegi kui areng toimub vaid kaudselt – läbi rahastamise – tuleb sektoril tegutseda. 

 

ESG aruandlusstandardid?

 

Ettevõtete jätkusuutlikkuse aruandluse direktiivi osana karmistab EL ESG aruandlusnõudeid. Samuti töötatakse välja juhiseid. Esimese kavandi ja avaliku arutelu protsessiga saab tutvuda siin. Kuni need pole valmis, tuleb välja töötada oma standard. 

Teisisõnu –  seadused ja määrused on veel mõnda aega pidevas muutumises. Sestap on mõistlik tegeleda enda protsessidega ja lihtsalt arvestada, et edaspidi vaadatakse võetud meetmeid kriitilisemalt. Tuvastada asjakohased tegevus- ja parendusvaldkonnad seoses keskkonna, ettevõtte juhtimise ja sidusrühmadega. 

E osa (environment)

seostatakse enamasti/eelkõige hoone süsinikujalajäljega. See hõlmab ehitusmaterjale, ehitusprotsessi ja edasist haldust, aga ka kliimakindlust, mis muutub üha olulisemaks. 

ESG sotsiaalne osa S (social)

hõlmab elanikke ja naabruskonda, mida hoone mõjutab. Võimalusel tuleks arvesse võtta ka tööliste tingimusi ehitusfaasis.

 

G (governance) ehk juhtimismõõde

on ülioluline jätkusuutlikkuse strateegia koostamisel ja korrektse ESG aruandluse tagamiseks.

 

Kõigi nende aspektide sidumine annab keerulise võrrandi, mis ideaalis tuleks välja töötada kogu hoone elutsüklit arvesse võttes. See nõuab tulevikumõtlemist. Arvestada tuleb uute väljakutsete, nõudmiste ja tehniliste võimalustega, mis kindlasti tulevad, kuid mida me täna detailselt ei tea.

Vaata ka:

Ehitus- ja kinnisvarasektori KKK ESG ehk jätkusuutliku ettevõtluse kohta

ESG eesmärkide seadmine

ESG puhul on iga konkreetse ettevõtte enda otsustada ESG strateegia ja eesmärgid ning ka edusammude mõõtmise viis. Seetõttu on oluline, et ESG metoodika oleks selge ja avalik, et sidusrühmad teaksid, mida ja kuidas mõõdate. Sobivaim lahendus sõltub nii organisatsioonist, turust (või turgudest) kui investoritest.

Toome ära mõned ESG hindamise raamistikud ja tööriistad, mida saab kasutada kas eraldi või kombineeritult ning mis võivad aidata ka ESG aruannet üles ehitada. 

Kui teil ei ole veel ESG eesmärki, siis annavad ELi taksonoomia või ÜRO säästva arengu eesmärgid ülevaate võimalikest fookusvaldkondadest. Valige eesmärgid ja alam-eesmärgid, mida saate toetada realistlikult, ja koostage plaan, kuidas seda teha. Eesmärke ja plaani saab pidevalt kogemuste ja võimaluste lisandudes kohendada ja edasi arendada.

EL taksonoomia

ELi taksonoomiad aitavad valida majandustegevuse liike, mis aitavad kaasa vähemalt ühele ELi kliima- ja keskkonnaeesmärgile, kuid ei mõjuta teisi negatiivselt. Taksonoomiate eesmärk on edendada rohelist arengut ja võidelda rohepesu vastu.  Projektide klassifikatsioon aitab taksonoomiale vastavaid projekte arendada – olgu siis uusehituseks või renoveerimiseks.

ehitisregistri failide nimetamine

ÜRO säästva arengu eesmärgid 

Säästva arengu eesmärgid on 17 konkreetset eesmärki, mis on jagatud 169 sihiks, mille saavutamise on ÜRO liikmesriigid seadnud 2050. aastaks. Eesmärgid ulatuvad nälja ja vaesuse kaotamisest kuni säästva energia, tervise ja heaolu, jätkusuutlike linnade, korralike töökohtade ja majanduskasvu eesmärkideni. 

ehitisregistri failide nimetamine

Net Zero – Maailma Majandusfoorumi 10 põhimõtet roheliseks ehitamiseks

Üha suurem hulk ettevõtteid kohustub teatud aastate jooksul saama süsinikuneutraalseks. Net Zero võib olla ESG E osa teejuhiks ja anda ideid, mis meetmetega kompenseerida vältimatuid süsinikdioksiidi heitkoguseid. Maailma Majandusfoorum on avaldanud juhendi koos 10 põhimõtte ja sellega kaasneva tegevuskavaga, et aidata saavutada kinnisvaraportfellides nulleesmärke.

ESG rakendamine ehitusprojektides

Üks asi on ESG eesmärk ja aruandlusvorm, teine ​​asi on selle tõlkimine konkreetseteks tegevusteks igapäevatöös. Ehituses ei saa vältida süsiniku jalajälje tekitamist, kuid projekti ESG-profiili saab oluliselt optimeerida, kui võtta arvesse erinevaid parameetreid algusest peale. 

Vaata ka tööriista: Jätkusuutlik ehitus – 5 sammu CO2 vähendamiseks

LCA –hoone olelusringi hinnang

LCA ehk olelusringi hindamine on meetod ehitusprojektiga seotud keskkonnamõjude ja ressursikulu hindamiseks. Olelusringi lähenemine nihutab fookuse valminud hoonet ümbritsevatelt tingimustelt kogu hoone elutsüklile. 

“Hällist hauani” lähenemisviisi eesmärk on võtta arvesse kõiki hoone ehitamiseks vajalikke etappe, hinnates jäätmeid ja heitmeid. Meetodit saab rakendada nii iga üksiku kasutatud toote kui kogu hoone puhul.

Kõigi oma portfelli kuuluvate hoonete LCA hinnangute abil on lihtne võrrelda nende jätkusuutlikkuse profiili ja teha kindlaks, kus saab projekti säästvama profiili suunas optimeerida, näiteks asendades teatud materjale või tootmismeetodeid. 

Seega sobib LCA suurepäraselt ESG analüüsi ja eelduslikult on alates 2025 aasta juulist. vaja LCA arvutusi enamike uute hoonete puhul. 

 

ehitisregistri failide nimetamine

Tootemärgised

Toodetel on ka spetsiaalsed märgised, nagu ökomärgis ja EPD, keskkonnatoote deklaratsioon, mis näitavad, kui jätkusuutlik on ehitustoode.

Vaata LCA ja EPD kohta lähemalt:

4 asja, mida saaks Eesti ehitus- ja kinnisvarasektoris teha kohe, et vähendada ehituse süsinikujalajälge

ehitisregistri failide nimetamine

Rohesertifikaadid

Hoonete jätkusuutlikkust saab hinnata sertifikaatide alusel nagu LEED või BREEAM , mis hindavad erinevaid hoonetega seotud aspekte läbi punktisüsteemi. Projektide tasandil on viimastel aastatel loodud arvukalt sertifitseerimissüsteeme: LEED, BREEAM, WELL.

ESG sünergia sertifitseerimissüsteemidega on olemas. Aga kuna sertifitseerimist saab rakendada erinevatel viisidel ja taksonoomias arvestada erinevate keskkonnaeesmärkidega, puudub üldine seisukoht sünergia ulatuse kohta. 

Tulevikus enam üksnes rohemärgisest ei piisa. Osasid seaduse nõudeid ei ole neisse hõlmatud. Kindlasti on oodata ka sertifikaatide ja kriteeriumide jätkuvaid arendusi ja täiendusi.

Vahepeal on ka mitmekordne sertifitseerimine muutumas üha tavalisemaks, et keerukate ja turuga ühilduvate protseduuride kombinatsiooni kaudu astuda samm edasi.

Tulevikutrend:

ESG “sotsiaalne sammas” võib projektiarenduses saada suurema fookuse kui praegu

 

Suurenenud on nõudlus WELL Building Standard hoonete järele, millest on saamas uute büroopindade arendamise keskne fookus tänu „sõjale talentide pärast“ ja „uuele tööle“. Potentsiaalsed töötajad tahavad teada, kuidas nende tulevane tööandja jätkusuutlikkusse suhtub ja kas ka päriselt tegutseb. See aspekt muutub tööandja brändingus üha kaalukamaks.

WELL Building ehitusstandardi keskmes on inimeste tervis ja heaolu. WELL süsteem põhineb meditsiinilistel uuringutel, mis uurivad seost hoonete ning meie kui elanike tervise ja heaolu vahelist mõju. WELL Certified™ ruumid võivad aidata luua ehitatud keskkonda, mis parandab nende elanike toitumist, vormisolekut, meeleolu, unemustreid ja sooritust.

ehitisregistri failide nimetamine

ESG benchmarking ehk ESG võrdlusuuringu tööriistad

Projekti arendajate radaril võiks olla ka ESG benchmarking süsteemid. ECORE ja GRESB mängivad võrreldavuses keskset rolli, mis tähendab, et projekti arendajad peaksid teadma ja arvestama ka neis sisalduvaid hindamiskriteeriume. 

Need tunnustatud tööriistad aitavad nii  tegevuskavaga kui annab sõltumatu hinnangu ja skoori.

WHAT IF – jätkusuutliku kinnisvaraarenduse partner

Meie missioon on vähendada raiskamist ehitussektoris ning edendada jätkusuutlikku kinnisvaraarendust. Aitame ehitusprojektide keskkonnamõjusid minimeerida ja ressursse optimaalselt kasutada, keskendudes jätkusuutlikule ehitusele. Pole enam ühtki projekti, kus me ei teostaks ESG positsioneerimist. Jätkusuutlikkuse eesmärgid ja meetmed sõnastame lähtuvalt arendaja ja kinnistu strateegiast.